Βιογραφικό

  1. 1991

    Διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου, με ομόφωνη έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο αξίωμα του Επιτρόπου Διοικήσεως (Ombudsman)

  2. 1997

    Η θητεία του σαν Επίτρόπος Διοικήσεως (Ombudsman), ανανεώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη το 1997

  3. 1998

    Το 1998 διορίστηκε στο αξίωμα του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα από το οποίο παραιτήθηκε το 2000

Βιογραφικό

Ο Νίκος Χρ. Χαραλάμπους κατάγεται από τα Πάνω Λεύκαρα της Κύπρου. Γεννήθηκε στις 20.3.1939. Σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Λονδίνου. Εργάστηκε στη Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Δικηγόρος της Δημοκρατίας και ως Ανώτερος Δικηγόρος της Δημοκρατίας.

Το 1991 διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου, με ομόφωνη έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο αξίωμα του Επιτρόπου Διοικήσεως (Ombudsman). Η θητεία του ανανεώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη το 1997. Το 1998 διορίστηκε στο αξίωμα του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα από το οποίο παραιτήθηκε το 2000.

Υπηρέτησε, επίσης, ως Πρόεδρος της Αναθεωρητικής Αρχής Αδειών και του Εφοριακού συμβουλίου καθώς και Πρόεδρος και μέλος ερευνητικών επιτροπών και άλλων διοικητικών, πειθαρχικών και νομοπαρασκευαστικών επιτροπών.

Διετέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου, Πρόεδρος του Κυπριακού Ινστιτούτου Διοικητικών Επιστημών και εξεταστής του Νομικού Συμβουλίου.

Συνέγραψε τα πιο κάτω βιβλία πάνω σε θέματα δημοσίου δικαίου:

1. Η κανονιστική εξουσία του Υπουργικού Συμβουλίου.

2. Διακριτική εξουσία και δημόσια διοίκηση.

3. Η δράση και ο έλεγχος της δημόσιας διοίκησης.

4. Εγχειρίδιο Κυπριακού Διοικητικού Δικαίου.

Επίσης, δημοσίευσε μελέτες και άρθρα πάνω σε νομικά, κοινωνικά και πολιτικά θέματα.

Παράλληλα με την ενασχόλησή του με τη νομική επιστήμη, επιδόθηκε σε μελέτες πάνω σε θέματα Ιστορίας, Κοινωνιολογίας, Ανθρωπολογίας και Βιολογίας, σε μια προσπάθεια αναζήτησης της υπαρξιακής του αυτογνωσίας. Οι μελέτες αυτές τον οδήγησαν στη συγγραφή των βιβλίων του "Αναζητώντας την Αυτογνωσία" και "Η Γένεση".

Είναι παντρμένος με την Αντρούλα, με την οποία απέκτησε δυο παιδιά, τον Χριστόφορο και τη Μαρία.