Η Επιτροπή Θεσμών και Αξιών της Βουλής,  στο ζήλο της να προασπίσει τους θεσμούς και της αξίες του τόπου,  συνήλθε πριν λίγες μέρες για να επιληφθεί της καταγγελίας του Εισαγγελέα κ. Σάββα Μάτσα  εναντίον του άμεσα προϊστάμενου του Βοηθού  Γενικού  Εισαγγελέα κ. Άκη Παπασάββα για άδικη και μεροληπτική αξιολόγηση και καταπιεστική συμπεριφορά, που του προκάλεσαν έλκος και καρδιακά προβλήματα. Κατά τον κ. Μάτσα, πιθανή αιτία αυτής της πολεμικής είναι η ζήλια.  Τα μέλη της καβγάδισαν μεταξύ τους και αποχώρησαν από τη συνεδρία οι βουλευτές του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ. Πρόκειται για μια υπόθεση η οποία,  ενώ εκ πρώτης όψεως φαίνεται ανιαρή, καθίσταται ανυπόφορα εκνευριστική, αν ληφθεί υπόψη ότι η αξιολόγηση που έκανε  ο κ. Παπασάββας δεν έχει οποιοδήποτε κύρος, αφού βρίσκεται σε αντίθεση με την αξιολόγηση που έκανε ο Γενικός Εισαγγελέας κ. Πέτρος Κληρίδης. Σε τέτοια περίπτωση, ισχύει,  με βάση τους σχετικούς Κανονισμούς,  η αξιολόγηση του Γενικού Εισαγγελέα. Ο τελευταίος είναι που έχει τον τελευταίο  λόγο σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τη Νομική Υπηρεσία. Εξ άλλου, εκατοντάδες είναι κάθε χρόνο τα παράπονα για άδικη αξιολόγηση εναντίον εκείνων των αξιολογούντων λειτουργών που δεν έχουν ακόμα υποκύψει στην ευθυνοφοβία και δεν ισοπεδώνουν όλους του υφιστάμενούς του. Ισχύουν, προς τούτο, σχετικές διαδικασίες ενώπιον αρμοδίων οργάνων.

Ενώ ο τόπος ταλανίζεται από πελώρια προβλήματα  διαφθοράς και διαπλοκής, οι ταγοί μας καβγαδίζουν, όπως κάποτε οι Αβδηρίτες, «περί όνου σκιάς». Η φράση έχει αφετηρία της μια «πολύκροτη» δίκη στα Άβδηρα, μια αρχαία ελληνική πόλη, απέναντι στη Θάσο, γενέτειρα του μεγάλου φιλόσοφου Δημόκριτου και του κορυφαίου σοφιστή Πρωταγόρα. Ένας γιατρός είχε νοικιάσει ένα γαϊδούρι για να πάει σε γειτονική πόλη. Στο δρόμο,  ο γιατρός  ταλαιπωρημένος από τον ήλιο, σταμάτησε να ξεκουραστεί και ξάπλωσε για λίγο στη σκιά του γαϊδάρου, τη μόνη σκιά που υπήρχε στην περιοχή. Ο αγωγιάτης, όμως, του ζήτησε περισσότερο ενοίκιο, επειδή, κατά την άποψή του, είχε νοικιάσει μόνο το γάιδαρο, όχι και τη σκιά του! Στη δίκη που ακολούθησε, οι Αβδηρίτες χωρίστηκαν σε δυο στρατόπεδα και τσακώνονταν για καιρό γι’ αυτό το  ...μεγάλο νομικό θέμα που προέκυψε.

Βέβαια, για πλήρη ενημέρωση των αναγνωστών θα πρέπει να αναφέρω ότι παρόμοιο θέμα απασχόλησε τη Βουλή και πριν από δέκα περίπου χρόνια, με τη διαφορά ότι στην περίπτωση εκείνη ο παραπονούμενος ήταν ο τότε Εισαγγελέας κ.  Άκης Παπασάββας.  Η καταγγελία του στρεφόταν εναντίον της  αξιολόγησης που του έκαναν ο κ. Αλέκος Μαρκίδης, τότε Γενικός  Εισαγγελέας και ο γράφων, τότε Βοηθός  Γενικός  Εισαγγελέας. Τότε, δεν αποχώρησαν από τη συνεδρία οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ. Η αξιολόγηση στηριζόταν σε συμπεριφορές του κ. Παπασάββα και, ειδικά, σε υβριστικά σχόλια εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων αξιωματούχων του κράτους, που θα μπορούσαν, κατά την άποψή μου,  να δικαιολογήσουν ποινική και πειθαρχική δίωξη εναντίον του. Τελικά, δεν εισακούστηκα και προτιμήθηκε η οδός της αναγκαστικής αφυπηρέτησής του για λόγους δημόσιου συμφέροντος,  που θεωρήθηκε παράνομη από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Επιτροπή Θεσμών και Αξιών της Βουλής,  με τέτοιες ενέργειές της,  επιφέρει τρώση των θεσμών και των αξιών και κάθε άλλο παρά προασπιστής τους γίνεται. Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η περαιτέρω πορεία της συζήτησης του θέματος, όταν θα ολοκληρωθεί η συζήτηση «κεκλεισμένων των θυρών» για τα έγγραφα Ντάουνερ, νοουμένου ότι θα γίνει μια τέτοια συζήτηση.

Εύχομαι και ελπίζω ότι η εν λόγω Επιτροπή σε  επόμενη συνεδρία της δεν θα ασχοληθεί με ...το φύλο των αγγέλων. Αν, δηλαδή, οι άγγελοι είναι αρσενικοί ή θηλυκοί.  Κάποτε, οι Βυζαντινοί ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό, αλλά το αφήκαν άλυτο. Μας κληροδότησαν, όμως, την παρακαταθήκη να βυζαντινολογούμε!. 

Σημείωση: Σύμφωνα με το Λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη, «βυζαντινολογώ» σημαίνει «κάμνω ατέρμονες και χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο συζητήσεις. ΣΥΝ. περιττολογώ, πολυλογώ, φιλολογίζω».

(Η Καθημερινή (Ηλεκτρ. Έκδοση, 9.12.2010)