Η αναζήτηση της ευτυχίας

Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν χείλη που δεν θα προφέρουν αυτές τις μέρες, είτε ενσυνείδητα - από αισθήματα ειλικρινούς αγάπης- είτε υποκριτικά ή ασυναίσθητα- για λόγους κοινωνικής ευπρέπειας– ευχές για ευτυχία. Διερωτηθήκαμε, όμως, πώς κατακτιέται η ευτυχία;

Διαβάστε περισσότερα...


Η Συνθήκη της Λωζάννης, το Αιγαίο και η Θράκη

Τα όσα δήλωσε ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, για τη Συνθήκη της Λωζάννης, δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Απλά, επανέλαβε τους γνωστούς νέο-οθωμανικούς οραματισμούς του, όπως αυτοί διατυπώθηκαν σε παλαιότερες ακραίες επιθετικές του δηλώσεις. Σε μια από αυτές ανέφερε: «Από το 1914, από τα 2.000.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, φτάσαμε μέσα σε εννέα χρόνια στη Λωζάννη, μαζί και με το Χατάι, στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Διαβάστε περισσότερα...


Η πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Η συνθήκη της Λισαβόνας, που υπογράφτηκε στις 13/12/2007 και τέθηκε σε εφαρμογή την 1/12/2009, αποτελεί το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η τελική διαμόρφωση του περιεχομένου της Συνθήκης, ήταν, μετά από εντατικές και πολύχρονες διαβουλεύσεις, το συγκέρασμα αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων και αντιτιθεμένων απόψεων.

Διαβάστε περισσότερα...


Ομοφυλοφιλία, ομοφοβία και παιδεία

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξαπέλυσε και πάλιν τα βέλη του κατά των ομοφυλοφίλων. Κατά τον Αρχιεπίσκοπο, η ομοφυλοφιλία είναι εκτροπή, είναι αμαρτία. Θεωρεί, επίσης, την ομοφυλοφιλία ανηθικότητα και ανωμαλία και, για τούτο, εξήγγειλε την πρόθεση του να ιδρύσει «σχολεία ήθους», που θα βγάζουν μόνο ετερόφυλα παιδιά, γιατί «αν δεν πάρεις τον άνθρωπο από τα δύο-τρία πρώτα του χρόνια δεν μπορείς να τον αλλάξεις» εξήγησε.

Διαβάστε περισσότερα...


«Τηλεοδικίες» και το δικαίωμα πληροφόρησης

Η διάδοση των νέων ηλεκτρονικών τεχνολογιών έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια μια έκρηξη χωρίς προηγούμενο στον τομέα της δημόσιας πληροφόρησης. Οι πληροφορίες διαδίδονται αστραπιαία και τα μέσα που τις αναπαράγουν έχουν πολλαπλασιαστεί μαζί με τη δύναμη όσων τα διαχειρίζονται.

Διαβάστε περισσότερα...


Η ελευθερία της τέχνης, ως έκφραση γνώμης

Αφορμή για τη συγγραφή του παρόντος άρθρου έδωσε η αχρείαστη, κατά τη γνώμη μου, έντονη συζήτηση που προκάλεσε το έργο Τουρκοκύπριας ζωγράφου με θέμα τον Μακάριο, το οποίο εκτίθεται στην Πάφο,  στο πλαίσιο έκθεσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.  Ο εν λόγω πίνακας της ζωγράφου Νουρτάνε Καραγκίλ με τίτλο «The Dawn and the Sunset Issue» (2017) απεικονίζει άγαλμα του αειμνήστου  Αρχιεπισκόπου Μακαρίου να το περιβάλλουν δυο γυμνές γυναίκες.

Διαβάστε περισσότερα...


Η καθιέρωση των Χριστουγέννων

Ο εορτασμός των Χριστουγέννων, αυτής της κορυφαίας εορτής του χριστιανικού κόσμου,  άρχισε μόλις τον τέταρτο αιώνα. Τότε, καθιερώθηκε και η 25η Δεκεμβρίου ως η ημέρα γέννησης του Ιησού. Οι πρώτες χριστιανικές κοινότητες ως σημαντικές εορτές είχαν το Πάσχα, αφού   θάνατος και η ανάσταση  του Ιησού ήταν το βάθρο της  χριστιανικής θρησκείας,  και την Κυριακή,  ως ημέρα αφιερωμένη για την προσευχή.

Διαβάστε περισσότερα...


Τα νησιά του Αιγαίου κατά το Διεθνές Δίκαιο

Η άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει τη μετάβαση του αρχηγού του ΓΕΝ στη Βάση του Ακσάρ, με πτήση που προέβλεπε ανεφοδιασμό του ελικοπτέρου του στη Ρόδο, υποστηρίζοντας ότι το νησί αυτό θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένο, επανέφερε στην επικαιρότητα την τουρκική επεκτατική πολιτική στα νησιά του Αιγαίου και το θέμα του νομικού καθεστώτος των νησιών αυτών με βάση το διεθνές δίκαιο.

Διαβάστε περισσότερα...


Ο αποκλεισμός του «Ξένου». Οι Μετανάστες

Η πιο νοσηρή μετεξέλιξη του εθνικισμού είναι ο ρατσισμός. Το βασικό χαρακτηριστικό του ρατσισμού είναι το μίσος που μπορεί να υποδαυλίσει και να μετατραπεί σε πογκρόμ ή έστω διακρίσεις κατά κάποιας ομάδας. Η ιστορία βρίθει παραδειγμάτων. Αρκεί μόνο να αναφερθεί το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.

Διαβάστε περισσότερα...


Περί όνου σκιάς

Η Επιτροπή Θεσμών και Αξιών της Βουλής, στο ζήλο της να προασπίσει τους θεσμούς και της αξίες του τόπου, συνήλθε πριν λίγες μέρες για να επιληφθεί της καταγγελίας του Εισαγγελέα κ. Σάββα Μάτσα εναντίον του άμεσα προϊστάμενου του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κ. Άκη Παπασάββα για άδικη και μεροληπτική αξιολόγηση και καταπιεστική συμπεριφορά, που του προκάλεσαν έλκος και καρδιακά προβλήματα.

Διαβάστε περισσότερα...


Ένα κήρυγμα χωρίς αποδέκτες

Στις πρώτες χριστιανικές κοινότητες η γέννηση του Ιησού είχε ταυτιστεί, ως εορτή, με τη βάφτιση και εορταζόταν στις 6 Ιανουαρίου. Η καθιέρωση στη Δύση της 25ης Δεκεμβρίου ως της ημέρας γέννησης του Χριστού, έγινε τον 4ο αιώνα. Την ίδια ημέρα που εορταζόταν και η γέννηση του Μίθρα, ενός από τους ανώτερους θεούς του Ιρανικού πανθέου.

Διαβάστε περισσότερα...


Το περιβόητο «πόθεν έσχες»

«Εάν υπάρχει δικηγόρος που να αποδείξει στο δικαστήριο υπόθεση αθέμιτου πλουτισμού, εγώ θα βάλω σκουλαρίκι». Τάδε έφη στις 5.11.1998 στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο τότε βουλευτής και μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

Διαβάστε περισσότερα...


Ο Επίτροπος Διοικήσεως και η Βουλή

Η κρίση που ξέσπασε αναφορικά με το διορισμό νέου Επιτρόπου Διοικήσεως συμπίπτει με τη συμπλήρωση, σε λίγες μέρες, είκοσι χρόνων ζωής του θεσμού. Η λειτουργία του θεσμού άρχισε τυπικά στις 15 του Μάρτη του 1991, με το διορισμό του γράφοντος ως πρώτου Επιτρόπου Διοικήσεως. Προηγήθηκε η ομόφωνη συγκατάθεση του διορισμού από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Διαβάστε περισσότερα...


Όταν μεσουρανούσαν οι Άραβες

Υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να αναμένονται πολλά από τις λαϊκές εξεγέρσεις στις χώρες του αραβικού κόσμου, βασιζόμενοι στη σκληρή ιστορική αλήθεια με βάση την οποία πρόοδος και Ισλάμ ακολουθούν εδώ και αιώνες διαφορετικούς δρόμους.

Διαβάστε περισσότερα...


Η άμυνα στα τηλεοπτικά «σκουπίδια»

Κατά καιρούς, γράφονται επικριτικά σχόλια για την ποιότητα των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις αναλύσεις και τα σχόλια του κ. Μιχάλη Χριστοδούλου στην «Κ». Από τα δημοσιεύματά του προκύπτει ότι, κατά κανόνα, ποιότητα και τηλεθέαση πορεύονται διαφορετικούς δρόμους.

Διαβάστε περισσότερα...


Ο πόλεμος και ο άνθρωπος

Η γραπτή ιστορία του κόσμου είναι, κατά το πλείστον, η ιστορία του πολέμου. Οι πόλεμοι στην ανθρώπινη ιστορία, όπως ευρύτερα το φαινόμενο της σύγκρουσης, συνδέονται με την εμφάνιση και την ύπαρξη του ανθρώπινου γένους, κυρίως όμως με την εμφάνιση των οργανωμένων κοινωνιών και των κρατικών οντοτήτων ως φορέων κρατικών ή εθνικών συμφερόντων.

Διαβάστε περισσότερα...


Φονταμενταλισμός και θρησκεία

«Οι δολοφόνοι δεν εκφράζουν καμιά θρησκεία και καμιά πίστη δεν διδάσκει τους ανθρώπους να σφαγιάζουν αθώους. Κανείς δίκαιος Θεός θα έδειχνε ανοχή γι΄ αυτό που έκαναν χθες ή για ό, τι κάνουν καθημερινά». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την επομένη του ειδεχθούς αποκεφαλισμού του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζον Φόλεϊ από τους Τζιχανιστές.

Διαβάστε περισσότερα...


Το προδομένο όραμα του Μαρξ

Συμπληρώνονται 97 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση των Μπολσεβίκων στη Ρωσία. Οι πρωτεργάτες της Οκτωβριανής Επανάστασης είχαν ως ιδεολογικό λάβαρο τις θεωρίες του Καρλ Μαρξ και του φίλου και συνεργάτη του Φρίντριχ Ένγκελς. Οι Μαρξ και Ένγκελς προσδοκούσαν ότι ο μαρξισμός θα άρχιζε να εφαρμόζεται σε μία χώρα με βιομηχανία, όπως η Γερμανία.

Διαβάστε περισσότερα...


Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση: Όραμα ή ουτοπία;

Συμπληρώθηκαν 21 χρόνια από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση που υπογράφτηκε στο Maastricht της Ολλανδίας στις 7.2.1992 και τέθηκε σε ισχύ στις 1.11.1993. Η Συνθήκη περιέχει, μεταξύ άλλων, διατάξεις για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), διατάξεις σχετικά με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και διατάξεις σχετικά με τη συνεργασία στους τομείς της Δικαιοσύνης και των Εξωτερικών Υποθέσεων.

Διαβάστε περισσότερα...


Η αντιμετώπιση του ρατσισμού

Μια αγελαία συμπεριφορά, το μαϊμουδίασμα μερικών ανεγκέφαλων «φιλάθλων», σε βάρος του ποδοσφαιριστή Ποτέ, έφερε στην επικαιρότητα το θέμα του ρατσισμού. Γράφτηκαν και ακούστηκαν πολλά για τα αίτια του φαινομένου, τη σημερινή του διάστασή και τον τρόπο αντιμετώπισής του.

Διαβάστε περισσότερα...


Η Ευρώπη της Γερμανίας

Ένας από τους σφοδρούς πολέμιους της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος (ΕΟΚ), η οποία ιδρύθηκε με τη Συνθήκη της Ρώμης στις 25.3.1957, ήταν και ο καθηγητής μου της Εφηρμοσμένης Πολιτικής Οικονομίας Δημοσθένης Σ. Στεφανίδης. Στο βιβλίο του «Εθνική Οικονομική Πολιτική», Αθήναι, 1961, διατυπώνει την πιο κάτω πρόβλεψη στη σελίδα 176: «Ό, τι δεν επέτυχε η Γερμανία δια της δυνάμεως των όπλων, επιδιώκεται ειρηνικώς δια της ΕΟΚ .….».

Διαβάστε περισσότερα...


Ο συνδικαλισμός των προνομιούχων

Στις μέρες μας, η εργασία έχει καταστεί προνόμιο. Προνομιούχοι όσοι είναι ενταγμένοι στην παραγωγική διαδικασία. Οι όροι εργασίας τους δεν μπορεί να είναι πρόβλημα. Γιατί το μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας είναι η μοίρα αυτών που δεν κατορθώνουν να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία, η μοίρα των απέξω, των ανέργων.

Διαβάστε περισσότερα...


Ιδιωτική ζωή και ΜΜΕ

Το παρόν άρθρο, στο οποίο θα επιχειρηθεί μια γενική θεώρηση του δικαιώματος της ιδιωτικής ζωής, γράφεται με την αφορμή της μεταχείρισης που έτυχε από Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ) η κα Μαρίνα, μια ταλαιπωρημένη 60χρονη γυναίκα από την Ορόκλινη, πρώην σύζυγος του δράστη της πρόσφατης τραγελαφικής αεροπειρατείας.

Διαβάστε περισσότερα...


Και λεγόμαστε άνθρωποι …

Οι ανισότητες ανάμεσα στους ανθρώπους έχουν πολύ παλαιά ιστορία και πολύ βαθιές ρίζες. Χωρίς να παραγνωρίζονται οι άλλες παράμετροι, η πιο χτυπητή κοινωνική ανισότητα ήταν πάντα η ανισότητα ανάμεσα στους πλουσίους και τους φτωχούς. Ο πλούτος ήταν σε θέση να εξασφαλίζει περισσότερη δύναμη και περισσότερη κοινωνική επιρροή.

Διαβάστε περισσότερα...


Τα όρια της σάτιρας

Η ελευθερία της γνώμης, μαζί με την ελευθερία της πληροφορίας, αποτελούν ουσιαστικά στοιχεία της δημοκρατίας. Ένας τρόπος έκφρασης γνώμης είναι και η σάτιρα. Πρόκειται για λογοτεχνικό είδος, που διακωμωδεί με δηκτικό τρόπο τα δημόσια ή ιδιωτικά ήθη, χαρακτήρες ανθρώπων ή καταστάσεις. Χρησιμοποιεί τη διακωμώδηση σαν μέσο για άσκηση κριτικής και όχι σαν αυτοσκοπό.

Διαβάστε περισσότερα...


Μια άλλη ειδωλολατρία

Συνεργός στα όσα «διαπράττω», με το σημερινό μου άρθρο, είναι η εκλεκτή δημοσιογράφος του «Φιλελευθέρου» κα Στάλω Παπαναστασίου η οποία στη στήλη της «ελευθέρας βοσκής», στις 13.7.2016, μάς πληροφορούσε για την αφίσα που προέτρεπε τους πιστούς να προσέλθουν σε συγκεκριμένο ναό της Ελλάδας την παραμονή και ανήμερα της εορτής του Αγίου Παϊσίου, για να προσκυνήσουν τα γυαλιά του Αγίου.

Διαβάστε περισσότερα...


Τουρκία και Ευρώπη

Οι αντιδημοκρατικές πρακτικές και η καταπάτηση βασικών κανόνων δικαίου, που μετέρχεται ο Ερντογάν μετά την καταστολή του πραξικοπήματος, καθιστούν σχεδόν απραγματοποίητη την προοπτική να καταστεί η Τουρκία μια ευρωπαϊκή χώρα και επαναφέρουν το ερώτημα αν η Τουρκία ανήκει, από γεωγραφική, ιστορική και πολιτιστική άποψη, στον ευρωπαϊκό χώρο.

Διαβάστε περισσότερα...


Η μετά θάνατο αθώωση του Μιλόσεβιτς (Ουαί τοις ηττημένοις και τοις αδυνάτοις)

Πρόσφατα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (Δ.Π.Δ.) δημοσιοποίησε, καθυστερημένα, την απόφασή του, που πήρε στις 24/3/2016, με την οποία ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος σύρθηκε στο δικαστήριο αυτό για να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του βοσνιακού πολέμου 1992-1995, κρίθηκε αθώος.

Διαβάστε περισσότερα...


Η Τουρκία, τα νησιά του Αιγαίου και η Κύπρος

Οι πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν περί της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, παρά το ότι απευθύνονταν κυρίως σε εσωτερικό ακροατήριο, σε μια προσπάθεια αποδόμησης του κεμαλικού κατεστημένου, εξέφραζε μια πάγια τουρκική θέση ως προς το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.

Διαβάστε περισσότερα...